W dobie wszechobecnych barwników i dodatków żywnościowych, warto poznać dokładniej, z czym mamy do czynienia. Tym razem przyjrzymy się bliżej jednemu z barwników syntetycznych – Błękitowi brylantowemu FCF (E133). Omówimy jego charakterystykę, zastosowanie oraz bezpieczeństwo stosowania w produktach spożywczych.
Czym jest Błękit brylantowy FCF (E133)?
Błękit brylantowy FCF (E133) to syntetyczny barwnik spożywczy, który należy do grupy barwników azowych. Jego nazwa chemiczna to disodowy 4-[(4-dimetyloamino-alfa-(2,4-disulfonatofenyl)-m-toluenosulfonylo)amino]m-toluenosulfonat. Został on wynaleziony w latach 60. XX wieku i jest powszechnie używany w przemyśle spożywczym. Jego głównym celem jest nadawanie barwy produktom spożywczym, zarówno tym płynnym, jak i stałym.
Zastosowanie Błękitu brylantowego FCF (E133) w żywności
Błękit brylantowy FCF (E133) posiada szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest on dodawany do wielu produktów, takich jak:
- Napoje bezalkoholowe (gazowane i niegazowane),
- Słodycze i gumy do żucia,
- Lody i desery mrożone,
- Galaretki, budynie i ciasta,
- Produkty piekarnicze,
- Przetwory owocowe i warzywne,
- Kosmetyki spożywcze, np. tabletki do ssania,
- Produkty farmaceutyczne, takie jak syropy na kaszel czy pastylki do ssania.
Bezpieczeństwo stosowania Błękitu brylantowego FCF (E133) i normy spożycia
Błękit brylantowy FCF (E133) jest uważany za substancję generalnie bezpieczną dla zdrowia człowieka, jednak jego stosowanie w żywności budzi pewne kontrowersje. Niektóre badania sugerują, że barwnik ten może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na barwniki azowe, a także być przyczyną nadpobudliwości u dzieci.
W związku z tym, w Unii Europejskiej wprowadzono normy dotyczące dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) Błękitu brylantowego FCF (E133), które wynoszą 0-6 mg/kg masy ciała. Warto jednak pamiętać, że dla większości osób spożycie tego barwnika w ilościach zgodnych z normami nie powinno stanowić zagrożenia dla zdrowia.
Źródła naukowe:
- 1. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS); Scientific Opinion on the re-evaluation of Brilliant Blue FCF (E 133) as a food additive. EFSA Journal 2010; 8(7): 1646. [44 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1646. Available online: www.efsa.europa.eu/efsajournal
- Feketea, G., & Tsabouri, S. (2017). Common food colorants and allergic reactions in children: Myth or reality?. Food Chemistry, 230, 578-588. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.03.071
- Gultekin, F., & Doguc, D. K. (2013). Allergic and immunologic reactions to food additives. Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 45(1), 6-29. doi: 10.1007/s12016-012-8344-x
Najnowsze komentarze