Cytrynian sodu (E331)

Cytrynian sodu (E331) – zastosowanie i właściwości

W dzisiejszych czasach coraz więcej produktów spożywczych zawiera różnego rodzaju dodatki, których zadaniem jest poprawa smaku, konsystencji czy trwałości żywności. Jednym z takich składników jest cytrynian sodu (E331) – środek, który pełni wiele różnych funkcji w przemyśle spożywczym. W poniższym artykule postaram się przybliżyć rolę tego dodatku do żywności, wyjaśnić, w jakich produktach może się pojawić oraz czy można go spożywać bez obaw o swoje zdrowie.

Czym jest cytrynian sodu (E331)?

Cytrynian sodu (E331) to sól sodowa kwasu cytrynowego, substancji występującej naturalnie w owocach, takich jak cytryny czy pomarańcze. W środowisku przemysłowym otrzymuje się go w wyniku reakcji kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem sodu lub węglanem sodu. Posiada zdolność wiązania jonów wapnia, dzięki czemu występuje jako składnik regulujący kwasowość oraz stabilizujący emulsje w produktach spożywczych.

Zastosowanie cytrynianu sodu (E331) w przemyśle spożywczym:

Cytrynian sodu znajdziemy przede wszystkim w:

  • napojach owocowych i gazowanych, w których działa jako regulator kwasowości oraz może zapobiegać zmętnieniu,
  • galaretkach i konfiturach, gdzie wspomaga żelujące właściwości pektyn,
  • serach, jako środek stabilizujący strukturę i połączeń międzycząsteczkowych,
  • wędlinach, w celu zwiększenia trwałości, poprawy smaku i koloru,
  • dżemach, sokach owocowych oraz owocach kandyzowanych, jako środek konserwujący,
  • lodach i deserach mlecznych, gdzie pomaga unikać powstawania kryształków lodu oraz zapewnia jedwabistą konsystencję.

Bezpieczeństwo i normy spożycia

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) spożycie cytrynianów sodu jest uważane za bezpieczne. Dodatek ten ma status GRAS (generally recognized as safe), czyli uznany za bezpieczny w ogólnym uznaniu. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że nadmiar sodu w diecie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie czy choroby układu krążenia. Warto więc spożywać produkty zawierające cytrynian sodu z umiarem, równocześnie kontrolując całkowite spożycie sodu w swojej diecie.

W zakresie ADI (akceptowalnego dziennego spożycia) dla cytrynianów sodu, EFSA ustaliła wartość na poziomie 70 mg na kilogram masy ciała osoby dorosłej.

Podsumowanie

Podsumowując, cytrynian sodu jest powszechnie stosowanym składnikiem w przemyśle spożywczym, pełniącym rolę regulatora kwasowości, stabilizatora i konserwantu. Mimo że jest uważany za substancję bezpieczną dla zdrowia, wartość spożywać produkty z jego zawartością z umiarem, kontrolując jednocześnie całkowite spożycie sodu w diecie.

Źródła:

  • European Food Safety Authority (2019). Re-evaluation of sodium, potassium and calcium salts of fatty acids (E 470a) and magnesium salts of fatty acids (E 470b) as food additives. EFSA Journal, 17(11):e05836.
  • Codex Alimentarius Commission (2001). Codex general standard for food additives. GSFA Online food additive details for Sodium Citrate.
  • Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA), (2003). Evaluation of certain food additives: fifty-seventh report. World Health Organization, Technical Report Series 909.
5/5 - Liczba głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *