Czerwień koszenilowa (E124)

Czerwień koszenilowa (E124) – zastosowanie i właściwości

Dodatki do żywności są nieodłącznym elementem współczesnej produkcji spożywczej. Są wykorzystywane przede wszystkim do poprawienia smaku, wyglądu, konsystencji czy trwałości produktów. Szczególnie popularne są barwniki, które sprawiają, że pożywienie staje się atrakcyjniejsze dla oka. Jednym z nich jest Czerwień koszenilowa (E124), o której mówię poniżej.

Czym jest Czerwień koszenilowa (E124)?

Czerwień koszenilowa (E124) to syntetyczny barwnik spożywczy, który nadaje żywności intensywnie czerwony kolor. W zależności od środowiska, może przyjmować różne odcienie – od jasnoczerwonego po fioletowy. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, dzięki czemu stosuje się go w różnego rodzaju płynach.

W jakich produktach spożywczych jest stosowany E124?

Czerwień koszenilowa jest wykorzystywana w szerokim wachlarzu produktów spożywczych. Wśród nich znajdują się między innymi:

  • Napoje bezalkoholowe i alkoholowe,
  • Słodycze, w tym cukierki i lizaki,
  • Dżemy i konfitury,
  • Przetwory mięsne, jak salami czy kiełbasy,
  • Konserwy warzywne i owocowe,
  • Sosy, dressingi,
  • Przekąski typu „snack”,
  • Suplementy diety.

Bezpieczeństwo i normy spożycia

Czerwień koszenilowa (E124) jest uznawana za substancję bezpieczną, choć niektóre osoby mogą na nią być uczulone. W ramach badań przeprowadzonych na zwierzętach zaobserwowano, że w dużych dawkach może prowadzić do anemii i występowania szeregów działań niepożądanych. Dlatego ustanowiono dla niego dozwolone dzienne spożycie na poziomie 0,7mg na kg masy ciała.

Podsumowanie

Pomimo szerokiego zastosowania czerwieni koszenilowej w przemyśle spożywczym, warto pamiętać, że jak każdy dodatek, powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach. Konsument powinien zawsze zwracać uwagę na etykiety produktów i analizować ich skład.

Źródła naukowe:

  • EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), Younes, M., Aggett, P., Aguilar, F., Crebelli, R., Filipič, M., … & Leblanc, J. C. (2017). Re‐evaluation of ponceau 4R (E 124) as a food additive. EFSA Journal, 15(5), e04787.
  • JECFA (2001) Evaluation of certain food additives and contaminants. Sixty-first report of the joint FAO/WHO expert committee on food additives. World Health Organisation, Geneva
  • Negrao, F., & Trugo, L. (2007). Determination of ponceau 4R in soda pop and gelatin mix by differential pulse polarography. Journal of Food Composition and Analysis, 20(7), 567-571.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *