Dodatki do żywności

Rybonukleotyd disodowy (E635) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Rybonukleotyd disodowy (E635) – zastosowanie i właściwości

W świecie technologicznego rozwijania żywności, stosuje się wiele składników, które służą nie tylko poprawie smaku, ale mają również inne ważne funkcje. Takim składnikiem jest Rybonukleotyd disodowy, znany także jako E635. Czym jest Rybonukleotyd disodowy (E635)? Rybonukleotyd disodowy, czyli E635 to syntetyczny dodatek do żywności, który jest często stosowany jako wzmacniacz smaku. Jest to jeden z […]

Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) – zastosowanie i właściwości

W świecie żywności, składniki są często oznaczane przez różne liczby i litery, tworząc swoiste alfabetu, który jest często nieznany dla przeciętnego konsumenta. Jednym z tych składników jest Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d). W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się bliżej temu barwnikowi, jego zastosowaniu, bezpieczeństwu i normom spożycia. Czym jest Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d)? Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) to kolorowy barwnik […]

Żółcień chinolinowa (E104) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Żółcień chinolinowa (E104) – zastosowanie i właściwości

W dzisiejszych czasach wiele spożywanych przez nas produktów zawiera różnego rodzaju dodatki, które są w stanie wpływać na wygląd, smak, a nawet zapach naszej żywności. Jednym z takich dodatków jest E104, znany również pod nazwą żółcień chinolinowa. Poniżej znajdziecie informacje na temat tego, czym tak naprawdę jest ten składnik, gdzie i w jakim celu jest […]

Polirycynooleinian poliglicerolu (E476) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Polirycynooleinian poliglicerolu (E476) – zastosowanie i właściwości

Znalezienie Polirycynooleinianu poliglicerolu (E476) w składzie ulubionego batonika lub deseru może być dla wielu z nas zaskakujące. Choć brzmi to skomplikowanie, ten składnik żywności ma konkretne zastosowanie i jest często stosowany w przemyśle spożywczym. Poniżej można dowiedzieć się więcej na temat tego, czym jest Polirycynooleinian poliglicerolu, w jakich produktach go znajdziemy oraz jaki wpływ ma […]

Sól wapniowo-disodowa (E385) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Sól wapniowo-disodowa (E385) – zastosowanie i właściwości

Wpierając się w niekończącą przestrzeń spożywczą, napotykamy na różne składniki dodatkowe, które są dodawane do produktów, aby poprawić ich wygląd, smak, trwałość lub po prostu jako konieczne składniki do tworzenia danego produktu. Jednym z tych składników jest Sól wapniowo-disodowa (E385), element, który czasami jest pomijany w dyskusjach na temat zdrowego odżywiania. Dziś przyjrzymy się dokładnie, […]

Syrop glukozowo-fruktozowy – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Syrop glukozowo-fruktozowy – zastosowanie i właściwości

Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie używanym składnikiem w przemyśle spożywczym i często spotykamy się z nim na co dzień, nawet jeśli nie zdajemy sobie z tego sprawy. Jego popularność wynika z wielu korzystnych właściwości, jakie posiada. Niemniej jednak, ważne jest świadome podejście do spożycia tego syropu i zrozumienie potencjalnych konsekwencji zdrowotnych, które mogą się z tym […]

Stewia (E960) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Stewia (E960) – zastosowanie i właściwości

Stewia, znana również jako E960, to naturalny słodzik coraz częściej wykorzystywany w gałęzi spożywczej ze względu na wiele korzystnych właściwości. Czym jednak dokładnie jest ten składnik, jakie są jego zastosowania i jaka jest jego bezpieczna norma spożycia? Zapraszamy do lektury naszego wpisu. Czym jest Stewia (E960)? Stewia to składnik odżywczy pochodzący z rośliny o tej […]

Wodorotlenek sodu (E524) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Wodorotlenek sodu (E524) – zastosowanie i właściwości

Mimo że nazwa „wodorotlenek sodu” może brzmieć nieco zastraszająco, ten składnik jest powszechnie stosowany i bezpieczny dla zdrowia. Wodorotlenek sodu, znany również jako E524, pełni wiele funkcji w przemyśle spożywczym. Czym jest Wodorotlenek sodu? Wodorotlenek sodu, znany również jako soda kaustyczna, jest silnie zasadową substancją chemiczną. Na poziomie molekularnym składa się z jednego jonu sodu […]

Wosk carnauba (E903) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Wosk carnauba (E903) – zastosowanie i właściwości

Coraz więcej osób świadomie czyta etykiety na produktach spożywczych i analizuje składniki. Tym samym, pojawia się również więcej pytań dotyczących nie tylko podstawowych elementów składu, ale także tych bardziej skomplikowanych i mniej znanych. Jednym z nich jest E903, czyli wosk carnauba. Co to jest i gdzie go można znaleźć? Czy jest bezpieczny dla naszego zdrowia? […]

Węglan wapnia (E170) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Węglan wapnia (E170) – zastosowanie i właściwości

Węglan wapnia (E170) to składnik, który jest dość powszechnie stosowany w produkcji wielu produktów spożywczych oraz farmaceutycznych. Wapń jest niezbędnym minerałem w diecie człowieka, zapewniającym zdrowie kości i zębów, a także wspomagającym funkcje nerwowe i mięśniowe. Czym jest Węglan wapnia (E170)? Jest to substancja, która występuje naturalnie jako skała wapienna, kreda oraz marmur. Zawiera wapń, […]

Polifosforany (E452) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Polifosforany (E452) – zastosowanie i właściwości

Jednym z najczęściej używanych dodatków do żywności są polifosforany, znane również jako E452. Są to związki chemiczne, które znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, w tym w produkcji żywności. Ich rola jako składnika żywności może budzić wielu wątpliwości, dlatego poniżej przedstawiamy informacje na ich temat. Czym są polifosforany? Polifosforany są związkami chemicznymi należącymi do grupy […]

Siarczan wapnia (E516) – zastosowanie i właściwości
Dodatki do żywności

Siarczan wapnia (E516) – zastosowanie i właściwości

Siarczan wapnia to jedno z tych związków, które mają duże znaczenie w przemyśle spożywczym, choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Jest to substancja, którą możemy znaleźć w różnego rodzaju produktach spożywczych, zarówno tych codziennych, jak i tych nieco bardziej wyszukanych. Ale czym dokładnie jest siarczan wapnia, jakie jest jego zastosowanie i jakie są […]