pizza 4 sery z Biedronki

Donatello – Pizza 4 sery

Pizza 4 sery z Biedronki zaciekawiła mnie licznymi pozytywnymi opiniami w internecie. Postanowiłem, że chętnie spróbuje tego produktu, ponieważ dawno już nie jadłem gotowej pizzy z marektu.

Opakowanie

Opisywana pizza nie jest produktem głębowko mrożonym, znajdziemy ją w lodówce. Przezroczyste opakowanie dobrze ukazuje cały produkt jeszcze przed jego zakupem. Zainteresowało mnie dosyć apetycznie wyglądajace ciasto i spora ilość sera. Dodatkowo na opakowaniu widnieje informacja o nowej recepturze ciasta z dodatkiem quinoa oraz braku glutenu i laktozy w produkcie. Szczególnie pozytywnie zaskoczyła mnie informacja o braku glutenu, chociaż sam osobiście go nie unikam. Jednakże jest to bardzo pozytywna wiadomość dla wszystkich osób uczulonych na ten składnik, bo przeważnie w tej cenie, w gotowych produktach, takiej informacji nie spotykam.  Opakowanie jest jak najbardziej na plus, głównie przez swoją przezroczystość. Wcześniej miałem kilkukrotnie złe wspomnienia z zakupionymi gotowymi pizzami w kartonach, gdzie ilość składników nie powalała z nóg i produkt znacznie odbiegał od zdjęcia na opakowaniu. Minusem opakowania jest tylko to, że duża część sera przykleiła mi się do górnej części opakowania, jednak przy takim rozwiązaniu jest to raczej nieuniknione.

Smak

Smak oceniam pozytywnie, ale bez większego szału. Na pochwałe zasługuje ciasto, które znacznie obiega swym smakiem od tych spotykanych w głęboko mrożonych pizzach. Ciasto jest chude, ale za to bardzo łamliwe, pewnie ze względu na brak glutenu. Pizza 4 sery z Biedronki na pewno znajdzie swoich zwolenników, jednak dla mnie smak popsuły sery. Ich mieszanka w swoim smaku przypominała mi najtańsze tego typu produkty i zaniżyła jego ogólną ocenę. Przecież w pizzy 4 sery najważniejszy jest własnie ser!

Pizza 4 sery z Biedronki – Skład

DODATKI (57%): ser mozzarella (mleko) (49%), sos pomidorowy (pomidor, woda, sos, oregano, przyprawy), ser półtłusty twardy (mleko) (8,8%), ser gouda (mleko) (8,8%), ser edam (mleko) (4,7%), przyprawy.

CIASTO (43%): skrobia pszenna (bez glutenu), woda, olej słonecznikowy, dekstroza, mąka kukurydziana, sól, drożdże, quinoa (komosa ryżowa) (1,2%), błonnik pokarmowy (psyllium), cukier, stabilizatory (guma guar, hydroksypropylometyloceluloza, mono- lub diglicerydy kwasów tłuszczowych).

**Zawartość laktozy <0,01 g/ 100 g.

  w 100 gw porcji 205 g produktu%RWS* w porcji 205 g
 Wartość energetyczna 1012 kJ/241 kcal 2074 kJ/ 494 kcal 25%
 Tłuszcz 10,3 g 21,1 g 30%
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,2 g 12,7 g 64%
 Węglowodany 26,8 g 54,9 g 21%
 w tym cukry 2,0 g 4,1 g 5%
 Białko 10,3 g 21,1 g 42%
 Sól 1,3 g 2,7 g 45%

* RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal) Opakowanie 410 g zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

Podsumowanie

Produkt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie swoim składem oraz jak już wspominałem brakiem glutenu i laktozy. Przezroczyte opakowanie sprawia, że nie kupujemy kota w worku. Myślę, że ten produkt w rankingu gotowych pizz powinien znaleźć się dosyć wysoko, jednak dla mnie to jeszcze nie to.

 

Cena: 11,99 zł
8

Cena

8.0/10

Smak

6.5/10

Skład

8.5/10

Opakowanie

9.0/10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *