Erytrytol to składnik żywności, który w ostatnich latach zyskał dużą popularność. Jako znawca w dziedzinie dietetyki i zdrowia człowieka, chciałbym omówić rolę tego związku w naszej diecie. W artykule przedstawię informacje o tym, czym jest erytrytol, w jakich produktach występuje, a także jakie są normy spożycia i bezpieczeństwo tego składnika.
Czym jest erytrytol?
Erytrytol (E968) to naturalny, niskokaloryczny słodzik, należący do grupy polioli (alkoholi cukrowych). Powstaje w wyniku fermentacji glukozy przez drożdże i bakterie. Erytrytol występuje naturalnie w niewielkich ilościach w owocach (np. gronach, grzybach) oraz w niektórych produktach fermentowanych (np. w winie, sosie sojowym). Poza tym, jest również produkowany przemysłowo z glukozy z kukurydzy lub trzciny cukrowej. W przemyśle spożywczym erytrytol występuje w formie białego, krystalicznego proszku o słodkim smaku.
Zastosowanie erytrytolu
Erytrytol stosowany jest jako substytut cukru w różnych produktach spożywczych, ze względu na jego niską kaloryczność (0,2 kcal/g) i niski indeks glikemiczny (IG=0). Ponadto, nie powoduje próchnicy zębów. Oto lista produktów, w których można spotkać erytrytol:
- napoje bezalkoholowe,
- desery i jogurty,
- lody,
- cukierki,
- produkty cukiernicze,
- suplementy diety,
- pastylki do ssania,
- produkty dla diabetyków.
Bezpieczeństwo i normy spożycia
Erytrytol uznawany jest za bezpieczny składnik żywności przez organizacje takie jak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) czy Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA). Dopuszczalne dzienne spożycie erytrytolu wynosi 1 g/kg masy ciała. Jednakże, spożycie erytrytolu w dużych ilościach może powodować biegunkę i wzdęcia, gdyż jest słabo wchłaniany przez jelita i przechodzi do jelita grubego, gdzie może fermentować.
Podsumowanie
Erytrytol to naturalny, niskokaloryczny słodzik, który może być stosowany jako alternatywa dla cukru w różnych produktach spożywczych. Jego spożycie jest bezpieczne, jednak należy pamiętać o umiarkowanym spożyciu, aby uniknąć nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego.
Źródła naukowe:
- Regnat, K., Mach, R.L., & Mach-Aigner, A.R. (2018). Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? Applied Microbiology and Biotechnology, 102(2), 587-595. https://doi.org/10.1007/s00253-017-8654-1
- Storey, D., Lee, A., Bornet, F., & Brouns, F. (2007). Gastrointestinal tolerance of erythritol and xylitol ingested in a liquid. European Journal of Clinical Nutrition, 61(3), 349-354. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602532
Najnowsze komentarze