Guma arabska (E414)

Guma arabska (E414) – zastosowanie i właściwości

Guma arabska, znana również jako gum arabic (E414), to składnik, który od dawna wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Jako pasjonat w dziedzinie dietetyki i zdrowia człowieka, chcę przedstawić Wam rolę tego składnika w żywności oraz jego wpływ na zdrowie człowieka.

Czym jest guma arabska (E414)?

Guma arabska to naturalna substancja roślinna, pozyskiwana z niektórych gatunków drzew akacji, głównie z Acacia senegal i Acacia seyal. Jest to białawy lub żółtawy proszek, który dobrze miesza się z wodą, tworząc roztwór o właściwościach lepkich i emulgujących. Guma arabska jest związkiem polisacharydowym, składającym się z reszt cukrów takich jak galaktoza, ramnoza, arabinaza, glukoza i kwasu glukuronowego.

Zastosowanie gumy arabskiej (E414) w przemyśle spożywczym

Guma arabska jest szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości emulgujące, stabilizujące, lepkie oraz tworzące żel. Oto niektóre z produktów, w których można znaleźć ten składnik:

  • Napoje bezalkoholowe: jako stabilizator, emulgator i zagęstnik,
  • Lody: zapobiega tworzeniu się kryształów lodu, poprawia teksturę,
  • Produkty piekarnicze: utrzymuje wilgotność, poprawia teksturę i wydłuża trwałość,
  • Słodycze: jako zagęstnik, stabilizator i poprawiający konsystencję,
  • Sosy i dressingi: jako emulgator, stabilizator i zagęstnik,
  • Suplementy diety: jako spoiwo w tabletkach,
  • Produkty wegetariańskie i wegańskie: jako alternatywa dla żelatyny.

Bezpieczeństwo i normy spożycia gumy arabskiej (E414) dla człowieka

Guma arabska jest uważana za bezpieczny składnik żywności, co potwierdza również Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Warto jednak zwrócić uwagę, że w przypadku osób uczulonych na guma arabska mogą wystąpić reakcje alergiczne.

Nie określono jeszcze dokładnych norm spożycia gumy arabskiej (E414), ale zgodnie z zasadą ADI (ang. Acceptable Daily Intake), można przyjąć wartość 30 mg na kilogram masy ciała dziennie jako bezpieczne spożycie dla zdrowego dorosłego człowieka.

Podsumowanie

Guma arabska (E414) to naturalny składnik roślinny, który od dawna wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Jego zastosowanie sięga od napojów bezalkoholowych, przez lody, produkty piekarnicze, aż po suplementy diety i produkty wegetariańskie. Guma arabska jest uważana za bezpieczny składnik żywności, jednak warto pamiętać, że w przypadku osób uczulonych na ten składnik może wystąpić reakcja alergiczna.

Źródła naukowe:

  • Farah, A., et al. (2012). Gum Arabic: More than an Edible Emulsifier. Products and Applications of Biopolymers, 37-50. DOI: 10.5772/48446.
  • Phillips, G.O., & Williams, P.A. (2000). Handbook of Hydrocolloids. Woodhead Publishing.
  • Rutenberg, A.M., & Solarek, D. (1984). Gum Arabic and Other Plant Exudate Polysaccharides: Functional Properties and Applications. In R.L. Whistler (Ed.), Industrial Gums: Polysaccharides and Their Derivatives (pp. 337-378). Academic Press.
5/5 - Liczba głosów: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *