Guma konjac (E425)

Guma konjac (E425) – zastosowanie i właściwości

Sztuczne dodatki do żywności są częstym obiektem kontrowersji. Niektóre z nich są uważane za szkodliwe, inne natomiast mogą przynieść korzyści dla zdrowia. Guma konjac (E425) to jedno ze stosunkowo nowo poznanych połączeń chemicznych, które coraz częściej pojawia się na etykietach produktów spożywczych. Za co właściwie odpowiada?

Czym jest guma konjac (E425)?

Guma konjac, znana również jako glucomannan, jest rodzajem błonnika pochodzącego z korzenia rośliny zwanej diabełowym językiem lub konjac. E425 jest używany jako środek zagęszczający, stabilizujący i żelujący. Dzięki swoim właściwościom chłonącym wodę, zwiększa objętość pokarmu w żołądku, przyczyniając się do poczucia sytości.

Zastosowanie w produktach spożywczych

Guma konjac jest często stosowana w następujących produktach spożywczych:

  • Produkty bezglutenowe – dzięki właściwościom wiążącym E425 może zastąpić gluten.
  • Produkty dietetyczne – ogranicza apetyt, co jest istotne w dietach odchudzających.
  • Jogurty i desery – działa jak środek zagęszczający i stabilizujący.
  • Żywność gotowa do spożycia – poprawia teksturę i spoistość potraw.

Bezpieczeństwo i normy spożycia

Guma konjac jest uważana za bezpieczny dodatek do żywności, ale stosowanie go wymaga ostrożności. Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), dawka dzienna glucomannanu dla dorosłych to 3 g, podzielona na trzy dawki. Spożycie E425 powinno zawsze być poprzedzone spożyciem dostatecznej ilości wody, aby zmniejszyć ryzyko uduszenia lub blokady przewodu pokarmowego.

Źródła naukowe

  1. Keithley, J., & Swanson, B. (2005). Glucomannan and obesity: a critical review. Alternative therapies in health and medicine, 11(6).
  2. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to konjac mannan (glucomannan) and reduction of body weight (ID 854, 1556, 3725), reduction of post‐prandial glycaemic responses (ID 1559), maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 835, 3724), maintenance of normal (fasting) blood concentrations of triglycerides (ID 3217), maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 3100, 3217), maintenance of normal bowel function (ID 834, 1557, 3901) and decreasing potentially pathogenic intestinal microorganisms (ID 1558) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 8(10).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *