Potrawy z kaszy jaglanej zdobywają coraz więcej zwolenników, zarówno miłośników zdrowego odżywiania, jak i osób, które cenią sobie różnorodność smaków na swoim talerzu. Co jednak zrobić, żeby ugotować kaszę jaglaną idealnie, a do tego nie zniszczyć przy tym jej cennych właściwości? Już zaraz dowiesz się, jaki jest klucz do sukcesu.
Podstawowe zasady gotowania kaszy jaglanej
Kasza jaglana powinna być gotowana w specyficzny sposób, żeby zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych. Przede wszystkim, przed gotowaniem należy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Możesz do tego użyć sitka. To ważne, ponieważ kasza jaglana zawiera saponiny – substancje, które mogą wpływać negatywnie na smak potrawy.
Następnie kaszę jaglaną należy ugotować w proporcji 1:2, czyli na jedną część kaszy przypadać powinny dwie części wody. Gotuje się ją na małym ogniu, pod przykryciem. Oczywiście, ilość wody i czas gotowania mogą się nieznacznie różnić, zależnie od preferencji – niektórzy wolą, gdy kasza jest bardziej sypka, inni – kiedy jest „al dente”.
Jak długo gotować kaszę jaglaną?
Standardowy czas gotowania kaszy jaglanej to około 20 minut. Po tym czasie większość wody powinna być już wchłonięta. Jeżeli wolisz, żeby kasza była bardziej sypka, gotuj ją 15 minut. Jeżeli zaś lubisz, gdy jest bardziej miękka – gotuj ją przez 25 minut.
Ważne jest, aby po upływie wyznaczonego czasu gotowania, zdjąć garnek z ognia i odstawić go na 10-15 minut pod przykryciem. Pozwoli to kaszy „dojść do siebie” i będzie ona miała lepszą konsystencję.
Zakończenie
Pamiętaj – gotowanie to nie jest nauka ścisła. Każdy ma inne upodobania kulinarne, dlatego czasy gotowania podane w tym poradniku traktuj jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów. Smacznego!
Najnowsze komentarze