jak długo gotować kukurydzę

Jak długo gotować kukurydzę?

Doskonała na grillu, niezastąpiona jako dodatek do sałatek i przekąsek, a jej złocisty kolor dodaje blasku każdemu posiłkowi. Dzisiaj skupimy się na kulinarnym aspekcie kukurydzy, a dokładniej – jak długo gotować kukurydzę, aby była idealna.

Soczystość ukryta w ziarnach – czyli jak długo gotować kukurydzę.

Czas gotowania kukurydzy jest zależny przede wszystkim od jej świeżości. Najlepsza, najsmaczniejsza kukurydza to ta pachnąca latem- czyli świeżo zerwana. Jeżeli mamy do czynienia z kukurydzą prosto z pola, wystarczy zagotować wodę, dodać odrobinę soli i wrzucić kukurydzę na 20 minut. Tak, to wystarczy. Taka kukurydza nie potrzebuje długiego gotowania, jest bowiem młoda, soczysta  i bardzo delikatna.

Czas gotowania kukurydzy rozszerza się, gdy mamy do czynienia z kukurydzą „starszą”, czyli taką, która już trochę poleżała po zerwaniu. Wtedy gotujemy ją nawet do 40 minut. W przypadku kukurydzy z puszki – wystarczy ją podgrzać. Jej ziarna są już ugotowane, więc nie ma potrzeby, aby znów je „przegotować”.

Wskazówki końcowe

Pamiętajmy o kilku drobnych wskazówkach. Podczas gotowania kukurydzy warto dodać odrobinę soli do wody – to podkreśli jej naturalny, słodkawy smak. Nie zapominajmy też sprawdzić miękkości ziaren przed wyjęciem kukurydzy z wrzątku – powinny być one miękkie, ale nie rozgotowane. Idealnie ugotowana kukurydza powinna być soczysta i chrupiąca zarazem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *