Kwas benzoesowy (E210)

Kwas benzoesowy (E210) – zastosowanie i właściwości

Dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie. Tymczasem przy kupowaniu spożywczych produktów, wiele osób skupia się głównie na kaloryczności i cenach, zamiast na jakości składników i dodatków, które znajdują się w ich składzie. W tym artykule skupimy się na jednym z nich – Kwasie benzoesowym (E210).

Co to jest Kwas benzoesowy?

Kwas benzoesowy to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w wielu roślinach, takich jak żurawina czy borówka. Jego soli i estry są powszechnie stosowane jako konserwanty spożywcze z powodu ich zdolności do hamowania wzrostu niektórych typów bakterii, drożdży i pleśni. Został oznaczony numerem E210 w systemie numeracji dodatków do żywności stosowanym w Unii Europejskiej.

Zastosowanie Kwasu benzoesowego

Kwas benzoesowy jest wykorzystywany jako środek konserwujący w wielu produktach spożywczych, głównie z powodu jego zdolności do hamowania wzrostu drobnoustrojów. Dzięki temu produkty te mogą być przechowywane bez konieczności ich natychmiastowego spożycia. Oto kilka przykładów:

  • Napoje gazowane,
  • Sosy sałatkowe,
  • Przetwory owocowe i warzywne,
  • Konfitury i dżemy,
  • Łososie i inne wędliny rybne.

Bezpieczeństwo i normy spożycia dla człowieka

Według raportów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), kwas benzoesowy i jego soli są bezpieczne do spożycia przez ludzi w dopuszczalnych ilościach. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 5 mg na kilogram masy ciała. Należy jednak pamiętać, że długotrwałe przekraczanie tej normy może prowadzić do działań niepożądanych, takich jak reakcje alergiczne u osób wrażliwych. Dlatego zawsze zaleca się umiarkowane spożycie produktów zawierających ten dodatek.

Źródła

Informacje zawarte w tym artykule pochodzą z następujących źródeł naukowych:

  1. European Food Safety Authority, „Scientific Opinion on the re-evaluation of benzoic acid (E 210), sodium benzoate (E 211), potassium benzoate (E 212) and calcium benzoate (E 213) as food additives”, EFSA Journal, 2016
  2. World Health Organization, „Evaluation of certain food additives”, WHO Technical Report Series, 2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *