Kwas Mlekowy (E270)

Kwas mlekowy (E270) – właściwości i zastosowanie

W dzisiejszym wpisie na blogu przyjrzymy się bliżej jednemu ze składników żywności, którym jest kwas mlekowy (E270). Omówimy czym jest ten składnik, w jakich produktach występuje, a także jakie są normy jego spożycia i bezpieczeństwo dla człowieka.

Czym jest kwas mlekowy (E270)?

Kwas mlekowy (E270) to organiczny związek chemiczny, który należy do grupy kwasów karboksylowych. Jest on naturalnie występującym składnikiem w organizmach żywych, w tym także w naszym ciele, gdzie jest produktem ubocznym procesów metabolicznych. W przemyśle spożywczym jest używany jako konserwant, regulator kwasowości oraz składnik aromatyzujący. Występuje w dwóch formach – L-kwas mlekowy oraz D-kwas mlekowy, jednak ta pierwsza z nich jest bardziej powszechnie stosowana jako dodatek do żywności.

Zastosowanie kwasu mlekowego (E270) w żywności

Kwas mlekowy (E270) jest stosowany w wielu produktach spożywczych, głównie ze względu na swoje właściwości konserwujące, ale także jako środek poprawiający smak i teksturę. Oto lista niektórych produktów, w których można znaleźć kwas mlekowy:

  • produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, sery;
  • napoje bezalkoholowe, w tym niektóre soki owocowe;
  • pieczywo, w tym chleb, bułki i ciastka;
  • mięso, w tym przetworzone mięso, takie jak kiełbasy i wędliny;
  • owoce i warzywa, w tym konserwy, marynaty, kiszonki i sałatki;
  • przetwory rybne, w tym konserwy rybne i surimi;
  • sosy, dressings, majonezy i musztardy;
  • przyprawy i mieszanki przyprawowe;
  • ciasta, desery i słodycze.

Bezpieczeństwo i normy spożycia kwasu mlekowego (E270)

Kwas mlekowy (E270) jest uważany za bezpieczny składnik żywności, jednak jego spożycie w dużych ilościach może powodować niepożądane skutki uboczne, takie jak bóle brzucha, nudności, wymioty czy biegunka. Dlatego, podobnie jak w przypadku innych dodatków do żywności, istnieją określone normy spożycia kwasu mlekowego.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określa dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) kwasu mlekowego na 50 mg na 1 kg masy ciała. Oznacza to, że dla osoby ważącej 70 kg ADI wynosi 3500 mg kwasu mlekowego na dzień. Warto jednak pamiętać, że zazwyczaj spożycie kwasu mlekowego z żywności jest znacznie niższe niż te wartości.

Podsumowanie

Kwas mlekowy (E270) to popularny składnik żywności, który pełni wiele funkcji, w tym konserwowanie, regulowanie kwasowości i aromatyzowanie. Jest on powszechnie stosowany w różnych produktach spożywczych, jednak jego spożycie powinno być monitorowane, aby nie przekroczyć dopuszczalnych norm. Ogólnie, kwas mlekowy (E270) jest uważany za bezpieczny dla człowieka, o ile przestrzegane są zalecane normy spożycia.

Źródła naukowe:

  • EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS); Scientific Opinion on the safety of lactic acid and D(–)‐lactic acid in foodstuffs. EFSA Journal 2012;10(11):2939. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2939
  • Gänzle, M. G. (2015). Lactic metabolism revisited: metabolism of lactic acid bacteria in food fermentations and food spoilage. Current Opinion in Food Science, 2, 106-117. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2015.03.001

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *