Jak dbać o czajnik stalowy?

Masz czajnik stalowy? Zobacz, jak o niego dbać

Czajnik stalowy to popularny wybór w polskiej kuchni. Jest wykorzystywany do gotowania wody dla herbatę, kawę lub przygotowywania innych aromatycznych naparów. Staje się więc nieodłącznym elementem codziennych rytuałów i jest często używany przez domowników. Zobacz, jak prawidłowo dbać o taki czajnik, by służył nam przez lata, nie tracąc przy tym swojego blasku i użyteczności? Oto kilka sprawdzonych porad!

Podstawowe czyszczenie – regularne mycie czajnika

Pamiętaj, aby regularnie myć czajnik w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń. Po umyciu dokładnie opłucz naczynie i osusz miękką szmatką. Unikaj moczenia czajnika w wodzie na dłuższy czas, bo może to prowadzić do powstawania miejscowych plam i nieestetycznych przebarwień.

Usuwanie kamienia – w trosce o czystość czajnika i Twoje zdrowie

Woda, zwłaszcza twarda, zostawia kamień na dnie i ściankach czajnika. Regularne usuwanie osadu jest kluczowe dla zachowania wydajności oraz estetyki czajnika. Można wykorzystać naturalne metody:

  • ocet – wypełnij czajnik wodą w połowie i dodaj tyle samo octu. Gotuj mieszankę przez kilka minut, a następnie pozostaw na godzinę. Po tym czasie wylej mieszankę i dokładnie opłucz czajnik,

  • cytryna – woda z sokiem z jednej cytryny może być również używana do usuwania kamienia. Postępuj analogicznie jak w przypadku octu.

Kamień w wodzie stanowi obciążenie także dla organizmu. Lepiej więc pozbyć się go, aby czuć się lepiej i przyrządzać napoje, które mają wyjątkowy smak i aromat.

Polerowanie zewnętrznej powierzchni

Jeśli Twój czajnik ma matowe miejsca lub przebarwienia na zewnątrz, możesz użyć specjalnych past do polerowania stali nierdzewnej. Pamiętaj, aby zawsze stosować się do instrukcji producenta i używać miękkiej szmatki, która nie rysuje delikatnej powierzchni.

Unikaj agresywnych środków chemicznych

Podobnie, jak szorstkie gąbki czy druciaki, również niektóre środki czyszczące mogą być zbyt agresywne dla stali nierdzewnej, powodując zmianę w jej wyglądzie. Zawsze wybieraj produkty dedykowane do czyszczenia stali.

Jak dbać o czajnik stalowy?

Prawidłowe przechowywanie czajnika też ma znaczenie

Jeśli nie używasz czajnika codziennie, przechowuj go w suchym miejscu, z dala od źródeł wilgoci. To pomoże zapobiec powstawaniu plam czy ognisk korozji. Ważne, aby czajnik nie ocierał się o inne naczynia, a już na pewno nie o ostre noże czy inne akcesoria kuchenne rysujące jego ścianki.

Przy ściąganiu z kuchenki, wstawianiu wody, przenoszeniu z miejsca na miejsce, a także myciu uważaj też na uderzenia. Ich efektem są deformacje powierzchni czajnika, czyli rysy i wgłębienia.

Kontrolowanie temperatury, do jakiej podgrzewa się woda

Czajniki stalowe stosunkowo szybko podgrzewają wodę. Aby zapobiec przegrzewaniu i przedłużyć żywotność czajnika, staraj się nie gotować wody dłużej niż to konieczne. Już pierwszy gwizdek świadczy o tym, że woda osiągnęła temperaturę wrzenia i jest to moment, w którym można zdjąć naczynie z kuchenki.

Materiał zewnętrzny

5/5 - Liczba głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *