Octan sodu (E262)

Octan sodu (E262) – zastosowanie i właściwości

W dzisiejszym wpisie chciałabym przybliżyć Państwu temat dodatków do żywności – konkretnie skoncentrujemy się na jednym z nich, czyli Octan sodu znany także pod symbolem E262. W związku z tym, że jest to składnik obecny w wielu produktach spożywczych, warto znać jego właściwości oraz funkcje w diecie człowieka.

Co to jest Octan sodu (E262)?

Octan sodu (E262) to organiczny związek chemiczny z grupy soli kwasu octowego, mający postać bezbarwnych, dobrze rozpuszczalnych w wodzie kryształów. W środowisku przemysłowym uzyskiwany jest poprzez neutralizację kwasu octowego sodem. W świecie żywności funkcjonuje pod symbolem E262 i jest zaliczany do grupy konserwantów, czyli substancji dodawanych do żywności w celu przedłużenia jej przydatności do spożycia poprzez hamowanie rozwoju mikroorganizmów.

Zastosowanie Octanu sodu (E262)

Dodawany jest do wielu kategorii produktów spożywczych, w tym:

  • mięsa przetworzonego, w tym kiełbasy i szynki,
  • przetworów rybnych,
  • serów,
  • zup i sosów w proszku,
  • drinków energetycznych.

Jego główne zadanie to przedłużenie trwałości produktów spożywczych dzięki hamowaniu rozwoju drobnoustrojów. Ma także wpływ na poprawę ich smaku i wyglądu. Octan sodu dodawany jest również do napojów gazowanych, gdzie pełni rolę stabilizatora.

Bezpieczeństwo i normy spożycia

Według Autorytetów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), odpowiednią dzienną dawką spożycia Octanu sodu jest 5 mg na kilogram masy ciała człowieka. Przestrzeganie tej normy jest bezpieczne dla zdrowia. Niemniej jednak, osoby ze skłonnością do niewydolności nerek powinny stosować się do indywidualnych zaleceń dietetyka.

Jak każdy dodatek do żywności, Octan sodu (E262) powinien być spożywany z umiarem. Warto zwracać uwagę na etykiety produktów i unikać produktów o wysokiej zawartości dodatków i konserwantów.

Źródła:

  1. Leth, T., Jensen, U., Fagt, S., & Nygaard, A. (2012). Estimation of the intake of benzoic acid and p-hydroxybenzoic acid in the Danish population 2005 and 2006. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 29(11), 1638–1647. DOI: 10.1080/19440049.2012.714179
  2. World Health Organization, Technical Report Series 240, 898 and 936 (1972, 2000 and 2006). Evaluation of certain food additives and contaminants.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *