Jakie pieczywo do burgerów?

Pszenne, żytnie, orkiszowe – jakie pieczywo pasuje do burgerów?

Bułka to jeden z najważniejszych składników burgera – nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też fizyczne połączenie wszystkich składników. Do wyboru mamy różne rodzaje bułek – od klasycznej bułki maślanej wypiekanej z mąki pszenne, przez bułki pełnoziarniste, aż po alternatywny orkiszowe, żytnie itp. Sprawdź, jaka pieczywo najlepiej pasuje do burgerów!

Tradycyjna bułka do burgerów

Najlepsze walory smakowe, aromat i konsystencję ma pszenna bułka maślana. Smaku dodają jej ziarna sezamu, choć oczywiście nie są obowiązkowe. Odpowiednio przygotowana bułka maślana jest jednocześnie miękka i lekko chrupiąca. Stanowi idealną ramę dla wszystkich składników, a przy tym ich nie dociąża. Dzięki temu burger zachowuje swój atrakcyjny wygląd, a warzywa nie wysuwają się pod ciężarem.

Alternatywą dla bułki maślanej jest bułka pełnoziarnista. Jeśli zdecydujesz się na ten rodzaj pieczywa pamiętaj, że nieco zmienia ono smak burgera.

Tradycyjna maślana bułka do burgerów wcale nie musi być naładowana chemią, cukrem i konserwantami. Lokalem, który udowadnia, że dobrą pszenną bułkę da się przygotować z naturalnych składników i ograniczyć dodatki, jest Pasibus. W tym nowoczesnym lokalu o luźnej atmosferze zjesz prawdziwego burgera – ze świeżo zmieloną, polską wołowiną, pełnego sezonowych warzyw i zdrowych dressingów na bazie ziół. Jeśli więc nie masz czasu na przyrządzanie takiego pełnowartościowego posiłku w domu, wybierz się na pyszne burgery Wrocław do Pasibusa!

 Bułka orkiszowa do burgerów

Orkisz to dawna odmiana pszenicy, na długo zapomniana, która obecnie powraca do łask osób ceniących zdrowe odżywianie. Pełnoziarnista bułka z mąki orkiszowej zawiera dużo błonnika, witamin i składników mineralnych. Zawiera też substancję czynną – rodanid, którego działanie można przyrównać do naturalnego antybiotyku.

Posypana sezamem, bułka orkiszowa okaże się zdrowszą alternatywą do burgerów. Warto jednak pamiętać, że jej smak jest inny niż typowej bułki maślanej. Nie każdemu może przypaść do gustu.

Bułka żytnia od burgerów

Ten rodzaj pieczywa do burgerów występuje przede wszystkim w wersji pszenno-żytniej. Tego rodzaju bułka okaże się nieco cięższa i twardsza niż bułka maślana. Stanowi jednak doskonałą alternatywę dla osób, które chcą ograniczyć pszenicę w diecie. Osoby uczulone na gluten, które muszą całkowicie wyeliminować ten składnik w diecie, mogą wybrać wersję żytnio-razową. Taka bułka będzie nieco intensywniejsza w smaku. Uznawana jest za jedną z najzdrowszych opcji do burgerów.

Najlepsze burgery to takie, które zostały przygotowane wyłącznie ze świeżych, wysokiej jakości składników. Jeśli planujesz zjeść w lokalu, omijaj tanie hamburgery z popularnych sieciówek. Wybierz za to miejsce, w którym burger przyrządzany jest z sezonowych warzyw i wysokogatunkowego mięsa. W lokalach Pasibus mięso jest mielone i smażone na bieżąco. To zdecydowanie lepsza opcja niż gotowe kotlety odmrażane w typowych fast foodach.

Artykuł sponsorowany

5/5 - Liczba głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *