Serwatka w proszku

Serwatka w proszku – zastosowanie i właściwości

Serwatka w proszku to produkt, nad którym warto się pochylić, podchodząc do tematu z perspektywy zdrowia. Lokomotywą, która napędza jej popularność, są liczne dobroczynne właściwości, które przekładają się na korzyści dla naszego organizmu. Ale zanim przejdziemy do szczegółów, zbadajmy najpierw, czym jest ten niezwykły składnik żywności.

Czym jest serwatka w proszku?

Serwatka w proszku to produkt pochodzenia mlecznego otrzymywany podczas produkcji serów oraz twarogów. Jest to w zasadzie sfermentowany płyn, który pozostaje po odseparowaniu skrzepu. Oczyszczona serwatka jest koncentrowana a następnie suszona, tworząc proszek bogaty w białko, zawierający także niewielką ilość tłuszczu i węglowodanów.

Gdzie znajdziemy serwatkę w proszku?

Serwatka w proszku jest chętnie stosowana w różnego rodzaju produktach żywnościowych. Poniżej prezentujemy listę najważniejszych z nich:

  • Suplementy diety – najczęściej spotykane są odżywki białkowe, będące nużełkiem dla sportowców oraz osób chcących zwiększyć masę mięśniową.
  • Ciastka, biszkopty, pieczywo – serwatka w proszku dodawana jest do tych produktów jako źródło białka i dodatek smakowy.
  • Kosmetyki – serwatka w proszku jest stosowana także w przemyśle kosmetycznym. Zawarte w niej białko dzięki swoim właściwościom kondycjonującym i nawilżającym jest chętnie wykorzystywane w produkcji maseczek, balsamów czy szamponów.

Bezpieczeństwo i Normy Spożycia

Według badań naukowych, serwatka w proszku jest bezpieczna dla zdrowia człowieka, pod warunkiem, że jest spożywana z umiarem. Zawarte w niej białko może być cennym dodatkiem do diety, szczególnie dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Zaleca się jednak, aby spożycie białka z różnych źródeł, w tym z serwatki, nie przekraczało 2 g na kilogram masy ciała dobę. Należy pamiętać, że nadmiar białka może prowadzić do obciążenia nerek i innych niepożądanych skutków zdrowotnych.

Źródła naukowe:

  1. Hoffman, J. R., & Falvo, M. J. (2004). Protein – Which is best?. Journal of Sports Science and Medicine. 3(3): 118–130.
  2. Kanda, A., Nakayama, K., Sanbongi, C., Nagata, M., Ikegami, S., & Itoh, H. (2013). Effects of whey, caseinate, or milk protein ingestion on muscle protein synthesis after exercise. Nutrients. 5(6): 2263–2275.
  3. Sluyter J. D., Schaafsma G., De Waard H. (1977). The effect of whey protein and its digests on the gastro-intestinal function. Netherlands Milk and Dairy Journal. 31: 198–208.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *