Siarczan wapnia (E516)

Siarczan wapnia (E516) – zastosowanie i właściwości

Siarczan wapnia to jedno z tych związków, które mają duże znaczenie w przemyśle spożywczym, choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Jest to substancja, którą możemy znaleźć w różnego rodzaju produktach spożywczych, zarówno tych codziennych, jak i tych nieco bardziej wyszukanych. Ale czym dokładnie jest siarczan wapnia, jakie jest jego zastosowanie i jakie są normy spożycia dla człowieka? Odpowiemy na te pytania poniżej.

Definicja Siarczanu Wapnia

Siarczan wapnia, znany również jako E516, jest naturalnie występującym minerałem. Jest to biały, bezwonny proszek, który jest nierozpuszczalny w wodzie. W naturze siarczan wapnia występuje na przykład jako gips.

Zastosowanie Siarczanu Wapnia i jego obecność w produktach spożywczych

Siarczan wapnia jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym głównie jako regulator kwasowości, stabilizator czy utrwalacz. Występuje przede wszystkim w takich produktach jak:

  • Mleko skondensowane,
  • Ciasta i produkty piekarnicze,
  • Jogurty i desery mleczne,
  • Sosy i dipy,
  • Cukierki,
  • Proszki do pieczenia.

Ważne jest, aby przy spożywaniu tych produktów pamiętać o umiarkowaniu – nadmierne spożycie siarczanu wapnia może prowadzić do różnego rodzaju dolegliwości.

Bezpieczeństwo i normy spożycia Siarczanu Wapnia

Stosowanie siarczanu wapnia w przemyśle spożywczym jest generalnie uważane za bezpieczne. Jego spożycie nie powinno przekraczać 1,5 g/kg masy ciała na dobę dla dorosłych. Dla dzieci norma ta wynosi 1,0 g/kg masy ciała na dobę.

Warto jednak zaznaczyć, że nadmierne spożycie siarczanu wapnia może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak biegunka, nudności czy bóle brzucha. Dlatego warto jest zawsze zwracać uwagę na skład produktów spożywczych, które kupujemy.

Za źródło powyższych informacji posłużyły:

  • Scientific Opinion on the re‐evaluation of calcium sulphate (E 516) as a food additive by EFSA Journal
  • Data on the permitted food additives usage levels reported by industry by EFSA Supporting Publications
5/5 - Liczba głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *