Stewia, znana również jako E960, to naturalny słodzik coraz częściej wykorzystywany w gałęzi spożywczej ze względu na wiele korzystnych właściwości. Czym jednak dokładnie jest ten składnik, jakie są jego zastosowania i jaka jest jego bezpieczna norma spożycia? Zapraszamy do lektury naszego wpisu.
Czym jest Stewia (E960)?
Stewia to składnik odżywczy pochodzący z rośliny o tej samej nazwie, którą można znaleźć w brazylijskich i paragwajskich regionach Ameryki Południowej. To naturalny i bardzo słodki substytut cukru. Jego smak jest około 200-300 razy słodszy od tradycyjnego cukru, ale nie wpływa on na poziom cukru we krwi, co czyni go idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na cukrzycę czy chcących zredukować ilość cukru w diecie.
Zastosowanie Stewii
Stewia jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Ze względu na swoje właściwości może być stosowana jako zamiennik cukru w następujących produktach:
- napoje bezalkoholowe,
- produkty piekarnicze,
- produktów przetworzonych opartych na owocach,
- deserach i produktach cukierniczych,
- czekoladzie,
- gumach do żucia,
- produktach mleczarskich.
Bezpieczeństwo i normy spożycia Stewii
Stewia jest bezpieczna do spożycia dla większości osób. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie stewii nie przekraczało 4 mg na kilogram masy ciała. Powinna być jednak spożywana z umiarem, szczególnie przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, dla których długoterminowe skutki spożycia nie są jeszcze w pełni znane.
Zawsze jednak warto jest konsultować każdą zmianę w diecie z lekarzem lub dietetykiem.
Źródła:
- World Health Organization (WHO). Safety evaluation of certain food additives: steviol glycosides (addendum). In: WHO food additives series: 63. FAO JECFA Monographs 8. Geneva; 2011.
- Carakostas MC, Curry LL, Boileau AC, Brusick DJ. Overview: The history, technical function and safety of rebaudioside A, a naturally occurring steviol glycoside, for use in food and beverages. Food Chem Toxicol 2008;46(7):S1-S10.
- Prakash I, DuBois GE, Clos JF, Wilkens KL, Fosdick LE. Development of rebiana, a natural, non-caloric sweetener. Food Chem Toxicol 2008;46(7):S75-S82.
Najnowsze komentarze