Stewia (E960) - Zastosowanie i właściwości

Stewia (E960) – zastosowanie i właściwości

Stewia, znana również jako E960, to naturalny słodzik coraz częściej wykorzystywany w gałęzi spożywczej ze względu na wiele korzystnych właściwości. Czym jednak dokładnie jest ten składnik, jakie są jego zastosowania i jaka jest jego bezpieczna norma spożycia? Zapraszamy do lektury naszego wpisu.

Czym jest Stewia (E960)?

Stewia to składnik odżywczy pochodzący z rośliny o tej samej nazwie, którą można znaleźć w brazylijskich i paragwajskich regionach Ameryki Południowej. To naturalny i bardzo słodki substytut cukru. Jego smak jest około 200-300 razy słodszy od tradycyjnego cukru, ale nie wpływa on na poziom cukru we krwi, co czyni go idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na cukrzycę czy chcących zredukować ilość cukru w diecie.

Zastosowanie Stewii

Stewia jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Ze względu na swoje właściwości może być stosowana jako zamiennik cukru w następujących produktach:

  • napoje bezalkoholowe,
  • produkty piekarnicze,
  • produktów przetworzonych opartych na owocach,
  • deserach i produktach cukierniczych,
  • czekoladzie,
  • gumach do żucia,
  • produktach mleczarskich.

Bezpieczeństwo i normy spożycia Stewii

Stewia jest bezpieczna do spożycia dla większości osób. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie stewii nie przekraczało 4 mg na kilogram masy ciała. Powinna być jednak spożywana z umiarem, szczególnie przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, dla których długoterminowe skutki spożycia nie są jeszcze w pełni znane.

Zawsze jednak warto jest konsultować każdą zmianę w diecie z lekarzem lub dietetykiem.

Źródła:

  • World Health Organization (WHO). Safety evaluation of certain food additives: steviol glycosides (addendum). In: WHO food additives series: 63. FAO JECFA Monographs 8. Geneva; 2011.
  • Carakostas MC, Curry LL, Boileau AC, Brusick DJ. Overview: The history, technical function and safety of rebaudioside A, a naturally occurring steviol glycoside, for use in food and beverages. Food Chem Toxicol 2008;46(7):S1-S10.
  • Prakash I, DuBois GE, Clos JF, Wilkens KL, Fosdick LE. Development of rebiana, a natural, non-caloric sweetener. Food Chem Toxicol 2008;46(7):S75-S82.
5/5 - Liczba głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *