Wodorotlenek sodu (E524) – zastosowanie i właściwości

Wodorotlenek sodu (E524) – zastosowanie i właściwości

Mimo że nazwa „wodorotlenek sodu” może brzmieć nieco zastraszająco, ten składnik jest powszechnie stosowany i bezpieczny dla zdrowia. Wodorotlenek sodu, znany również jako E524, pełni wiele funkcji w przemyśle spożywczym.

Czym jest Wodorotlenek sodu?

Wodorotlenek sodu, znany również jako soda kaustyczna, jest silnie zasadową substancją chemiczną. Na poziomie molekularnym składa się z jednego jonu sodu (Na), jednego jonu wodoru (H) i jednego jonu tlenu (O). Znajduje szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, w tym także w przemyśle spożywczym, gdzie jego kod E to E524.

Zastosowanie w produkcji żywności

Wodorotlenek sodu jest powszechnie używany w przemyśle spożywczym. Oto kilka przykładów produktów, w których może występować:

  • Produkty piekarnicze: E524 jest często wykorzystywany jako regulator kwasowości w proszku do pieczenia.
  • Produkty mięsne: W produkcji niektórych typów wędlin używa się wodorotlenku sodu do zmiękczania mięsa.
  • Owoce i warzywa: Wodorotlenek sodu jest czasem używany do utrzymania jasnej kolorystyki owoców i warzyw.
  • Produkty mleczne: W nich E524 jest często wykorzystywany do regulowania kwasowości.

Bezpieczeństwo i normy spożycia

Mimo że wodorotlenek sodu jest silnie żrący, jest bezpieczny do spożycia w małych ilościach. Organizacja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Zdrowia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ustaliła, że maksymalna dawka dzienna E524 wynosi 2 mg/kg masy ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *